Tuesday, December 18, 2012

Melaka Bandar Bersejarah.. ♥

Hai .. Assalamualikumm... :) 

Alhamdulillahh.. :) masih diberi kesempatan untuk menaip2 walaupun dalam keadaan sibukk ~ ahaksS~  Baru2 ni pi melawat rakyat Melaka ! whoaaa! apa kes nak melawat2 ni kan.. hahah .. actually saja jalan2 kat sana. Parents kami memang tak ikut last minit tiba2 pakat ada kenuri kendara ~spoil betul tapi kami tetap meneruskan hasrat nak pi MELAKA BANDAR BERSEJARAH walaupon parents tak ikut macam pi Terengganu(klik sini) hari tu :) 

Bertolak pagi. dalam pukui 7 . kalau tidak nak betolak pukui 6. tapi nak tunggu spegiti kami masak terpaksa tunggu sejam! okei. memang waste time sikit kat situ.. hmm.pendek kan cerita kami sampai dalam pukui 4 lebih macam tu laa. kami check in banglo. seriuss best banglo tu.. dah tu semua rehat2 malam baru kami keluaq. 

Lepas maghrib.. kami dah bersiap2 betolak pi Bukit Beruang untuk makan malam kat kedai Chucuk2((kedai steamboat)~ Rasanya orang melaka tau kot. Lagi pon kedai tu ada masuk Jalan2 Cari Makan. Retiss pon ada pi! hahahha :) sekepala dalam RM19.90.. tapi hari kami pi ada tawaran harga murah dalam RM15.90 sekepala. Memang best makan .. Boleh MAKAN SAMPAI KENYANG!! hahahha. semua tahan lapaq dari petang kott! mau dapat melantak . memang melantak sungguh laa. heee^^ burkkk! kenyang okeii. hahaha :D

nahhh!semua makan tak hingat duniaaa! sedappp! hihihihi

lepas makan kami jalan malam kat bandar! warna warni kott! lip lap gitu2.. hihih..

belakang tu TAMING SARI! ala2 keris gitu laa.  :D

disebabkan kecik dereba beca kata naik 3 orang pon boleh . kami naik 3 orang.. hmm. agak sendat disitu. ==' tapi comei kan?? kale pink.. siap ada bear2 lagi.

kezen aku naik hat ni. memang comei2 semua beca. cantikk!

kakak dengan abang ipaq..

kezen dengan suami dengan anak depa :)

kami sederet!~


lepas naik beca pusing 1 bandar. :) 

depan taming sari..

keesokan ~ sarapan kat restoren Tun Teja.. sedap .. :)

pi MITC untuk jmpaaa........

 nakk jmpa UPIN IPIN kot! hahah :p okeii. jokee~ kat MITC ada Consumer Fair :p

sampai penang dah! :) hahaha.. rasa macam bangga boleh sampai penang sekelip mata..

 sampai brunei pulop! ngee~

jalan2 penat. okey rehat sebentarr. :D

matahari rembang kami dok bergambaq. Memang panas sangat sangat sangat ~_~

hat ni rumah kami baru pindah masak. InsyaAllah batu tahan lama takkan roboh . hahahah :p

tetamu mai rumah tapi takdak kursi. semua pakat melilau dalam tu.

belakang rumah ada bukit, jom panjat bukit~#ehh.. terpantun pulak. hahahah

ni salah satu rumah kami lagi. #sory terbohong. heee~!
dalam Gereja ST PAUL aku masuk rasa lain macam jaa. takut pon ada. dok rasa macam tak sedap hati.tapi depa semua masuk tak kan nak dok luaq sorang2 lagi aku takut..

Kak sarah dengan pakwe orang putih dia. Depa dok buat drama. Okeyy~ sory aku bohong lagi. hahah :D

dah tu. jalan turun bukit macam ulat gonggok sebab ramai yang nak naik kot sini. buat 1 line gitu laa. :D

clock tower.~

belakang tu ada pancoq ayaq. boleh la sapa2 nak lempaq duit siling dalam tu.ishh..takbetoi dok buat lagu tu. =.=' syirik3~

hok ni !hok nii laaa~ duit siling banyak aku tengok. kalau dok rasa takdak duit boleh la pi kaut dalam tu. boleh pi makan cendol ..heheheh

hasil mengaut duit dalam ayaq tu kami makan CENDOI MENARA JAM!tipu disituu..yummm.. yummmm. sedap! tambah2 time panas. hee^^

jalan punya jalan tengok2 dah sampai belanda . best ada kincir angin... erkk?? -.-'

jalan2 tiba2 ada naga terbang. orang cakap JOKER STREET syok pi malam2. kami pi siang . memang tak syok laa. dok nampak naga jaa. lagi pon ca ya nu alif ramaii~ dok bau colok ja kot. sakit hidunggg~ -..-'

macam temple tapi hakikatnyaaaa MASJID .. cuba teka masjid apakah ini? dapat jawab aku bagi cekelat.. hahah :p singgah solat  jamak2 ..

jalan lagi jumpa rumah MUZIUM HUANG HO~ masuk sat...

jalan lagi nak cari tempat nak masuk..

WE LOVE MELACCA, MELACCA LOVE ME! #ehh.. boleh pulakk. hikhikhik.. :p


naik CRUISE BOAT beli popcorn and twistisss. :D

dalam boat kezen aku tiba2 jerit . " hai pengantin, Selamat Pengantin baru" 
apa lagi. 1 boat gelakk. kami yang tepi kezen aku malu gilaa. nasib la pengantin tu cakap "heheh .. tq! :D "  dah la kami ja yang dok hinggaq ataih boat tu.. orang dok dengaq kami2 cakap. Mesti depa kata geng penang ni hingaq2.  kezen aku punya pasal la ni.. hahaha :p

see~! Hang Tuah over there! Hang Tuah aka M.Nasir. hahahha :D
Dayang2 belakang ship. hahah :p

dinner dekat tepi laut. yummy! sedap udang dengan sotong goreng tepung .. tapi lupa kedai tu nama apa. :D



dalam taming sari. .. SubhanaAllahh.cantik sangat2 tengok bawah.. :)

Depan Majlis Bandaraya*Melaka Bersejarah...

sebelom balik ke banglo tu lalu tampat ni. cantik sangat2 tempat ni..kolam banyak! rasa nak pi berenag depan tu. hihihih.. Jam besaq pon ada. :D

dah tengah hari ~ teruskan perjalanan.. balik Shah Alam. :)

sampai Shah Alam. terus serbu IKEA.. Makan Meetball.. love much3 meetball kat ikea.sedap okey! ramai manusiaa. crowded gilass!

MeetBall spegeti chiken salmon fish dah sampai! yeaaa. 1 2 3!  ready to eat ! :).. 

Shopping timee! ohhh! strawberry pilloww. ahakss! :p

dah malam.. check in home stay untuk 1 malam.. :D dan terus ke I-CITY Shah Alam. serbu ke gajah dulu.. hahaha

siapakah gadis yang memegang kuda itu? cer tekaa. hahaha

we care to Pandaa! :)) hahhaha








sebelum balik homestay.. :) dan sampai ja homestay semua terus bumm! okey tidoq nyenyak.. hahhahah :D

 ready nak check out.
lepas tu . terus balik Penang. :)

hehehhe.. sebenarnya nak post lama dah entry ni. tapi masa tak mengizinkan.
well baru daftar masuk kolej untuk sem dua so banyak benda nak kena urus, kewangan, subject dan macam2 lagi. Too busy.. huhuh.. :( gambaq2 pon sempat upload yang ni ja. banyak lagi gambaq tapi lembab so jadi malass. hee^^ k.. last2 nak mintak tolong doakan..jangan lupa doakan untuk saya untuk sem Dua ni.. :) itu ja nak kongsi hikhikhik..
daA~ :) Assalamualikumm..  

By: Syafiqah Othman