Friday, August 24, 2012

Hari Raya Pertama Saya... :)

Salam semua.. :')
rasanya belum terlambat kot aku nak ucap SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN...
hari tu tak sempat nak update blog sebab dok kalut kemaih rumah.
maklom laa kan .. setahun sekali baru nak kemaih.. hahah..
*okei tipu sedikit di situ.. c(: heee
last puasa haritu tu tobat laa. dari pagi sampai malam dok buat kerja..
pasang langsir,mop 1 rumah, buang barang2 lama, beli apa yang tak dak, masak rendang, buat ketupat.
memang penat gila2 haaa..
malam tu 1 family tidoq pukui 2 pagi..
dok sebuk apa tak tau laa. padahal kami dah start awai kot.
kononya tahun ni nak la tidoq awai..
tengok2 sama ja macam tiap2 tahun lepaih ..
mula kemaih awai tera mana pon.. satgi mesti tidoq lambat jugak..
dah tu .. pagi raya semua siap2 makan, kami pi solat raya kat masjid Pengkalan Tambang,
balik tu makan2 sat tengok2 budak2 dah mai rumah..
bagi duit, jamu ayaq, jamu biskut2 raya semua dah..
pukui berapa tah budak2 dah tak mai..
kami mula berphotoshoot...
selalu lepas solat sunat raya tu teroih bergambaq tapi tahun ni lambat sikit coz ada budak2 beraya,
it okei.. lambat sikit jaa, 
moh tengok gambaq2 kami sekeluarga. :')
tapi tahun ni kurang seorang..
kakak sulung kan kahwin tahun lepas. (sister wedding)
pastu tahun ni dia raya kat Johor ikut suami la..
*jenuh la kan kawen jauh2, raya pon kena mengalah.hehhe..
habih tu kawen 1 kampung ? oh tidak! hahaha..
okei aku tak mau cerita panjang aku nak bubuh gambaq pulak..eh~! heee

 
*haa.. ni kaler tema famly aku..last minit beli baju kale pink.kalau tak baju tema kale brown.
tapi tailor tak sempat nak siapkan semua baju..so terpaksa la beli yang ready made.huhuh..
picture without SIS Hairun Nisa'... :'(

*Girl talkk! hahaha..

*see.. tinggikan aku? aku paling tinggi kalau dengan kakak2 aku. hahaha3 
actualy depa terlalu kecik.. hhehehe.

*KAMI puteri Dato' Othman.. :').
*kau ada?tak dak kan? hAHAHAH



*kami9 kembaq tiga. hahah.. boleh teqa tu?
c(=


*kakak2 aku cakap jom begambaq dulu kat luaq rumah sebelum kita keluaq..


*sampai rumah tok , tok hidang rendang ayam..
dah berselera gila2 nak makan , tengok2 tok cakap tu ayam kampung.
teroih sentap! mood nak makan hilang. tak sentuh teroih ayam.
sory tok...adik, kakak2 n abang tak makan ayam tu. hee. :D tok tak terasa pon kan?

*dah tak makan kami dok kat luaq rumah.. tengok budak ni main burung merpati kot.
tah la taktau nama burung tu..
tapi banyak gila2 burung tu  kat rumah tok..
mula2 aku try nak pegang burung tu .. tapi tiba2 dia terbang ..
terkejut gila. teroih aku tak berani nak pegang . aku geli.. hehehe..


* lepas tu pi rumah mak ndak pulak. 
kan dok teringin makan rendang ayam .tengok2 ada. 
dan2 makan ..
nikmat gila mak ndak masak. sedap oooo. :) tambah banyak kali haa. hehe



sembang2 sampai dah nak malam kami pi rumah mak ngah hanim pulak.
singgah solat kat masjid Kubang Semang sat dan kami teros ke rumah mak ngah.


ni rumah makngah. makngah bukak butik n bakery kat rumah dia.tau dak banyak baju cantik2. 
baju nak kawin pon boleh beli atau tempah. aku tengok hat belakang tu comei gilaa..
kale pink pulak tu.. *ehmm.. mau dak kalau kita kawin pakai baju kale pink? haahahaha..
okey aku gatai! :P 


tunggu mak suap lontong.time raya memang selalu orang yang buat lontong. 
faveret aku jugak la lontong tu. :) hee.. 
nak tambah tapi segan . pastu gedik suruh mak aku suap. hahah3


gambaq ni ayah sembang dengan toksu and pakcik2.
semua macam teruja dengaq cerita ayah. ayah pon semangat semacam ja dok cerita tu.
pakcik(baju koko) hat dok ganu balik penang tahun ni tu rancak depa sembang.
*cuba tengok ayah dah tukaq baju,dia cakap tak larat nak pakai jubah sampai malam.hahaha.ayah niii!!! ...

dua putera yang kuat makan!! eh~! zikril paling kuat makan kata abang aku..
hahahah.pelik2 dua orang ni.. :p


lepas ke rumah makngah hanim kami pi umah mak Ejah pulak.
baju pink dan oren tu kazen kesayangan tau tak.
beruntung dapat kazen macam depa. :)
happy selalu! okei aku tak tipu tau.. hee..
lepas bergambaq kami makan..
time makan langsung tak bergambaq kak sarah(baju oren) tu dia buat spegeti special.
sedap gila2. :)
thanx kak sarah susah2 masak untuk kami 1 family. :)

last sekali.. aku nak ucap selamat raya maaf zahir dan batin..
andai ada aku tersalah bicara, tersalah menulis, tersalah memberi pandangan, tersalah apa2 saja, aku nak mintak maaf banyak2 tauu..
kita dah kosong2 boleh?.. tak mau gadoh2 tau, heee~

dah la kot. dah mati akai dah nak taip apa..ni aku cerita raya pertama ja.
kalau nak cerita raya kedua sekali memang tak sempat nak berassgment la.
dah la assigment tak siap lagi dok kalot update blog pulak .
update blog sempat nak buat assgment tak sempat. hahaha..
malas gilaa!
taktau la apa nak jadi. ahahha..
okei2.papai semuaa,,
dAaa~ :')
ASSALAMUALAIKUM..

By: Syafiqah Othman


Friday, August 10, 2012

Cinta punya pasal la nih??

Salam semua..
 hope sihat2 sokmo la noe.
huu.. lama jugak dah tak update blog ni.. 
kesian dia aku tinggal dia sorang2. heheh
okey.. sebenarnya macam2 la berlaku 2-3 menjak ni.. 
sampai kan aku tak boleh nak kira berapa banyak kes aku kena selesai..
sampai ada yang tak sempat nak selesai.
*buuuu.. bajet gila ayat aku ni kan? hahah
acually aku busy dengan assigment2 tobat banyak gila.
ni tambah2 dah nak balik raya lecturer bagi keja macam hujan lebat jatuh atas zink.
hohoh.. banyak kan? *okey sja nak hypebola skit hahaha
dengan ada problem macam ayaq sungai mengalir. memang tak boleh nak kawai.
ada 1 minggu tu aku tak boleh nak belajaq langsung. 
keja nagis . hoo.. mau bengkak mata.
masalah tak putus2 ,
tu tanda Allah sayang aku kot kan.. dia bagi ujian macam2.
 rasa tak mampu nak lalui ujian macam tu 
huuhhh..
aku mampu sabaq ja time tu. 
sedih gila2 .macam2 perasaan ada..
"Allah tidak memberatkan (menguji) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya..(al-Baqarah 286).." 
masa tu rasa down gila2.
 kawan2 banyak bagi kata2 semangat .
*syang depa sangat2. :)syukur ada kawan macam depa. huhuhu

time tu jugak aku rasa memang dah tak boleh nak hidup lagi.
nak mati tapi amalan pon tak cukup lagi,hahah3
sebenarnya aku ada rasa tersepit antara dua masalah .
melibatkan perasan .tu jadi feeling lebih tu.
then bila orang cakap apa2 pasal perasaan terus ayaq mata cepat ja mengalir. 
seriously aku dah taktau nak buat apa time tu.
sokmo tanya kawan2 "awat Allah uji aku macam ni?"
aku letih macam2 ujian Allah bagi.
kengkawan ada cakap kalau kita nak berubah memang banyak dugaan tu tanda Allah sayang kita.
Dia nak kita lebih rapat dengan Dia.
kengkawan ada jugak cakap jangan amik kira apa yang orang fikir kat kita asal kita buat apa yang Allah suruh dan tinggal apa yang Allah larang. huu.. :'( 
biaq orang pandang tak elok asal di sisi Allah tindakkan kita tu betul..
masa tu baru aku rasa Allah sayang dengan aku. 
it okei. try untuk buat takdak masalah yang mana boleh selesai aku selesai.
yang mana tak boleh tu aku letak tepi dulu .mintak kawan punya nasihat..
huu.. depa terbaik laa.  :) sentiasa bagi sokong. hehehe..
now im okey, :') see. how i smile. :D it better than before right??.. hahah

*acam mancung tak hidung aku? , capat angguk! kalo tak aku tembak! hahaha2!

hari yang dalam gambaq tu aku baru ja okei. 
gila mata bengkak. 
so nak mula hari baru awai2 pagi dah amik gambaq. 
nak ubah mood hari tu.. hehehe.. mengada kan. :D
okei kisah apa tu gambaq aku. ahhahhaha

for sure la kan..walau apa pon yang jadi hidup mesti teruskan..
untuk study sila letak semua masalah kat tepi ..
soal perasaan semua jangan bawa dalam masa study ni..
okei?! tu kalau nak bawak jugak time study ni nanti ada problem memang terjejas pelajaran tu..
aku berpengalaman kot. haha..
hidup baru setahun jagung tapi aku dah rasa benda tu. 
memang aku tak boleh nak fokus, nak study ,nak buat macam2 semua nya aku tak boleh.
terlampau sedih. ahak4~
kalau boleh elakkan tu elak la yaa.fokus study..


tu untuk masa depan. 
kalau nak happy2 sekarang susah masa depan apa guna kan?..
tak bestkan bila dah jadi macam tu. =)

so kawal2 la yur feeling tu. :) 
best jugak bila dapat lepas gian taip menaip kat blog ni. 
rasa lega tau. hahaha4
last words doakan aku tau .. terus kuat tempuhi cabaran2 yang lama tak pon yang bakal aku tempuh  :') 
huu.. :) maceh naa coz menjeguk n membaca  blog ini.

*best kalau ada anak comei macam ni. hagagaggaga! heee. :)   
Papai sayang2 sekalian. <3 p="p">


by:Syafiqah Othman