Monday, January 30, 2012

hati gembira bila dah kelia ~


Assalamualaikum~..
berapa hari lepas kami adik beradik ada p kebun wan(pangilan untuk datuk) kami..
semua ni cadangan pakcik aku ..
dia cakap jom sama2 semua anak cucu wan pi kebun wan..
kita kemas2 kebun rambutan ..
lagi pown dah lama tak pi..
n buah2 rambutan pown ada jugak walaupon luar musim rambutan..
buah tak banyak pown dalam 1000 lebih la.
kalau nak makan untuk kami2 cukup la ..
pagi2 lagi dah kami sampai..semua yang pi tu bawak la makanan2 untk isi perut sambil  buat keja.
elok2 sampai tu tengok kebun wan memang semak ..
semenjak wan meningal dulu tak dak orang jaga sangat kebun tu pakcik ja dok pi sat2 jadi macam semak la.
daun2 kering banyak kat tanah n pondok tu pown dah macam nazak dah..
mula2 kami cakaq2 guna penyakaq pastu himpun daun2 n teros bakaq..
lega tengok kebun dah KELIA~  :)

gambaq ni masa dok kira2 buah nak ikat..



ni gambaq bila dah diikat rambutan tu....

sesaja semua menempek kat pokok...
dalam dok buat keja tiba2 ada cadangan yang ajak pi mandi manda kat Ulu Paip..
sebenarnya famly aku x penah pi pown ulu paip ni atas cadangan kak sepupu..
lepas ja habis2 keja tu balik rumah ,rehat2 jap n solat..
lepas solat zohor tu kami convoi dengan famly kak Jah ..
sampai2 tu terus mandi dapat port pulak yang betul2 strategik tepi sungai..
saja pilih hat tempat cetek sebab ada budak2 kecik..
okey walaupon cetek mandi tu tak ingat dunia .. 
2 lawan 1 apa barang.. tak adil okey.. 

sekali dua hero mai tolong ..

sempat bergambaq sebelum balik...
bersama2 ambrina sebelum balik.
dalam perjalanan balik tu kami singgah masjid n solat asar..
agak lama dok kat kawasan masjid tu sebab kami tunggu masuk waktu maghrib ..
masjid tu pulak best gila. ada wi-fi.. :)
dah tu lepas solat kami betolak ke restoren arab..
sedap2 makanan kat situ.. 

lepas makan kenyang semua teros balik..
okey ..itu saja hari ni.. :)
thanx coz membaca.. 


*hampa ada kasut tu.? tadak? okey aku ada...:)
pecah kaca pecah semen 
lepas baca harap komen!!

by: Syafiqah Othman

Saturday, January 28, 2012

miss u S.E.K.O.L.A.H~

Assalamualaikum~
makin lama dok rumah makin bosan kan? 
tiba2 ja teringat nak bilik sekolah~
memang dulu2 la kan adik2 (termasuk la aku) memang tak sabaq nak keluaq dari matri ..
 selalunya mesti aku cakap tak sabaq nak keluaq dari penjara~ 
 penjara???penjara??  sbab pa penjara? okey dulu2 an masa kat sekolah aku ni kira budak2 nakal la jugak.
tapi tak nakal sangat tau siap panggil sekolah aku tu penjara tau...
besa2 ja tu....
penuh la jugak ponteng ijtima'am(tazkirah mingguan camtu la)menyorok dalam loker.
tapi masa tu form 2 3 4 la..
mcm2 lagi yg aku pnuh buat tau.. panjat asrama pernah jugak.. lagi2 kalau aku tertinggal barang atas asrama....hhahhahaa..memng nak gelak la kalau ingat pasal tu
..lepas tu tak buat dah.. baik kan>???
hahahha..memeng anggap sekolah macam penjara masa tu..
nak buat tu tak boleh nak buat ni tak boleh keja nak berontak je..
selalu la mintak mak pindah sekolah..
takmau dah sekolah kat perlis tapi mak and ayah apa ja riak depa??
*mak cakpa tanya ayah .. *ayah pulak buat muka dah.. tau la makna dia apa .......
selalu sangat mintak pindah tapi dok tak boleh2 ..
sampai la form 5.. masa form 5 memang syok la nak keluaq dari *penjara tu..
tapi sedih la bila keluaq ja mesti tak boleh dah jumpa kawan2 .. mau tak boleh jumpa dah..
yang nu dok selatan yang ni dok utara yang nu dok seberang yang ni dok pulau..
tapi bila keluaq ja rasa rindu nk balik penjara tu...
sebab pa??rindu kawan2 kot.. :)
susah nk cari kawan2 macam depa..
sedih sama2 gembira sama2.
tak boleh lupa depa semua.. :) tak boleh lupa jugak dengan baju skolah.
rindu sangat dengan baju sekolah!!!

okey .. ni first doodle aku tau..buruk? memang buruk!

boleh dak aku nak pi kenduri pakai baju sekolah????hurm..

By:Syafiqah Othman

Thursday, January 26, 2012

Seriously i love him~

Assalamualaikum.. :)
terasa lama tak update blog ie. 
sblom ni ada msalah skit takdak mood  nk update..bila dah update terasa semangat nak cerita pasal sorang ni..tuptuptuptup dengaq love him sapakah yang aku love tu ?haha.bajet je..
nak kata special?tak dak la spasial.. kawan2 besa cam tu la.. 
cool la dia tu first jumpa tah macam mna tah...
dah kawan lama dah tapi tak pernah la jumpa face to face ..
just penah mesej2 dalam tagged cam tu ja mesej fon takpenah jgak tau...
satu hari tu ,  Wonie~ bagi lagu ni...
 terus aku jatuh chinta sama diaa...
memeng best la lagu tu~ ..tiba2 je teringat dengan kawan aku hat tadi tu .. tau dak pasai pa?
coz muka depa nak sama .. memang serupa la aku tengok.. tak tau la aku salah tengok ka hapa.
hahahha...
okey hensom kan? memang hensom aku amik gambaq kat google ja.. :)..
nak tau nama laki tu apa? nama dia .. MITCHEL CAVE!!!!
okey serious aku love dia sekarang ni.. :)
balik ke kawan aku hat mula2 tu muka dia sama la.. 
hehehe2.. tu ja nak cerita ..
nak buh gambaq hat kawan aku tu takut sat gi dia marah pulak dok promot dia.. :)
okey tu ja~ papown thanx coz membaca.. lapas baca jangan lupa tingalkan jejak.
bila tingal jejak senang skit nak menjejak balik kan....
papai~ Assalamualikum~ 





By: Syafiqah Othman.

Sunday, January 15, 2012

Gift of a F.R.I.E.N.D!!~::


Sometimes You think You'll Be Fine by Yourself
Cause a Dream is a Wish You Make all alone
Its Easy to Feel Like You Dont Need Help
But Its Harder To Walk On Your Own

You'll Change
Inside
When You
Realize

The World Comes To Life
and Everything's bright
From Beginning To End
When You Have a Friend
By Your Side
That Helps You To Find
The Beauty you are
When You'll Open Your Heart and
Believe in
The Gift of a Friend
The Gift of a Friend

Someone Who knows When Your Lost and Your Scared
There through The Highs and The Lows
Someone you can count on
Someone Who Cares
Besides You Where Ever You Go

You'll Change Inside
When You
Realize

The World Comes To Life
and Everythings bright
From Beginning To End
When You Have a Friend
By Your Side
That Helps You To Find
The Beauty you are
When You'll Open Your Heart and
Believe in
The Gift of a Friend

And When your Hope Crashes Down
Shattering To The Ground
You , You Feel All Alone
When You Don't Know Which Way To Go
And There's No signs Leading You home
You're Not Alone

The World Comes To Life
and Everything's bright
From Beginning To End
When You Have a Friend
By Your Side
That Helps You To Find
The Beauty you are 
When You'll Open Your Heart and 
Believe In
When You Believe In
When you Believe
The Gift of A Friend

:: the gift of a friend :: demi lavato::


*sebelum masuk dewan peksa~
*sebelum nak amal jamaie(gotong-royong)~
*bersama Mastura n Izzati selepas kena halau dari asrama. :'(
OKey sguh kecewe lpas kna halau ngn k/lang(warden)
*friend 4 ever~~ mis them..
*kenangan tak boley lupa bila 1 talam makan 10 ORANG!! ramai kan?
sepatutnya makan 5 orang ja~
*pic ni masa kami ber4+wani kami pi kebun cg Idris.. 
memeng best la.. 
*lepas habis peksa PMR..
*lawatan ke muzium perang PENANG..
*muzium perang lagi~~


P/s: khas buat teman2 seperjuangan di MATRI @ ex MATRI..

tetiba ja teringat semua kenangan masa kat MATRI..
walaupun ada yg xdak dalm gambq hampa tetap dalm hati.. 

susah senang tetap bersama~ wahh ... miss uolss so much lhaa!! :)

Thanx cos membaca~ jgan lupa follow k.. :)


by:Syafiqah Othman.

Monday, January 09, 2012

A moment to remember!!

Assalamualaikum..
berapa hari lepas aku da pi perak .. memang tak rancang pown nak pi perak tu.. 
tiba2 mak aku ajak aku pi teman mak aku jdi urusetia kem....
pikiaq punya pikiaq last2 aku pi sebab teringat nak jumpa member2 yang ikut kem tu dari 2 minggu lepas .. 
pukul 4 kot kami btolak.. elok smpai tu pukui  5 setengah tu . depa bru habih solat kot tak pasti sangat .. memang best la jumpa dapa..
pastu depa cita macam2 . .best la dengaq depa cita ada cita  best ada jgak cita sedih2..
sampai la malam ti . amik keputusan tak mau tidoq ngan mak aku.. 
nak tidoq ngan si keropol  n abang Ehh.. ( dua2 pempuan k.. )
Elok2 dah malam sikit kami tidoq la.. 
pkui 2 pagi tba2 aku trjaga.. tobat pala sakit sangat2..
pusing kiri kanan tak hilang2.. sakit sangat2 bahagian pala, dahi , hidung,
dalam hati dok teringat vick dalam beg ja.. teringat punya teringat beg pulak dalam bilik mak..
lagi haru..
dok picit2 pala.. kejut keropol bangun.. 
keropol tak bangun jagak..tak tau la aku kejut dia pelan sangat kot ka kopol memang letih. 
aku tak kisah sangat. aku duduk ja .. dok picit pala.. tiba2 Eh bangun ..
dia tnya aku pasai pa tak tidoq lagi.. aku pown ..tnya dia ada minyak panas ka apa ka.. dia cakap tak dak.
aku suruh dia tidoq.. tak pa dia tidoq.. 
aku sorang2 dok picit pala.. sakit teramat sangat..
last aku teringat ada fon.. terus dial no mak aku..
dah habih cakap2 tu.. mak dan lagi tnya aku bole jalan dak..
mesti la aku bole.. terus capai tudung.. 
keluaq dari bilik tu kalut tudia terus rasa nak muntah naik kat pala...
jalan lagi kalut ,dalam dok jalan2 tu aku pown *wuerkkk*.. 
gila ar.. nasib aku dan muntah kat tepi semak tu.. habih muntah tu teruih aku pi lari kat bilik mak aku ..
dah la bilik mak aku tu belah2 bilik peserta laki..
tobat kalau ada orang dok jaga lagi tengok aku len macam ja..
patu mak aku dok sedia tunggu depan pintu dah.. elok2 masuk bilik tu sekali lagi terus aku 
pi tandas *wuerkk* skali lagi.... makcik2 bilik tu semua bangun terus..
habih tu aku tidoq tempat mak aku .. keja ngis ja aku masa tu .. sakit sangat2.
makcik2 semua tu lagi la gelabah  ..
aku lagi muntah lagi.. tapi kali ni kat luaq sebab ada makcik dalam toilet 
yang mak aku nak bawak pi hospital dah la tak tau kat mana..
bukan besa sangat ngan kuala kangsar tu..
last skali lagi aku muntah .. 
ada makcik yang dok perak tu n suami dia bawak 1 keta ..
mak aku , aku  n makcik fadilah 1 keta.. 
masuk keta tu terus aku *pengsan* sampai la kat hospital..
elok2 sampai hospital tu lega tapi sakit lagi dok jadi..
dokter tu terus pangil aku masuk dok atas katil n bagi tangan kat dia . dia dok pam pa tah tangan aku tu..
dia cakap nak cucuk terus aku rasa nak bangun masa tu .. 
pikiaq2 lepas cucuk tak yah dah sakit2 aku pown relakan diri ja..
 sakit gila dia cucuk!!. ayaq mata ja dok keluaq. 
lepas dia cucuk tu aku  rasa macam dok lali dah .. yang aku dengaq mak aku tepon ayah aku..
terus aku tak tau apa jadi masa tu ..
tiba2 terjaga pakul berapa tah teringat aku tak solat subuh lagi..
dokter kat keliling aku dah ramai dah. 
dia pokpetpokpet kat aku .. aku tau sakit tu dah lama aku sakit ..
 aku pown buat dont know ja..  :)
dah abis tu dia bagi ubat aku pi solat.. 
*petik gambaq hanya di google*


******
dah tu masuk keta aku sambung tidoq~
tengok2 sampai dah kat tempat kem tu.. kawan2 aku dok tnya aku pi mana .
mak aku ja tolong jawab.. ceh macam teruk ja aku sakit.. 
 aku dibawak pi bilik mak aku .. teros aku tidoq... 
tak tau pkul berapa baru aku bangun sebab ada mesej .
layan sat mesej tu then ada makck2 dok suruh aku makan ..sebab kena makan ubat ..
aku baru teringat ubat tak makan lagi..
makan sikit ja tapi makcik tu dok suruh makan banyak2 .. ok aku makan roti ja tak selera ...
satu hari aku tak keluar bilik .. dok dalam bilik ja sampai kan kawan2 aku ingat aku dah balik  
dah malam tu .. aku luangkan masa ngan depa .. :) 
best malam tu dapat gak night walk ngan member2 ...
dah abis tu terus tidoq ngan mak . tak tidoq dah ngan depa cos 1 malam ni  depa tidoq dalam kemah . 
sebelum2 tu tidoq dalam dorm..
aku amik keputusan tak mau join walaupown dok ajak banyak kali.. tetap tak mau..

*******
esok nya depa ada tracking ok aku tak ikot.
n hanya melangut ja dalam bilik + mesej2 gitu ja.
tengok2 wardah ada ajak p mandi sungai.. 
waahhhhh.. best gila masa tu ...
dah tak larat mandi tu .. aku masuk bilik. makan ubat n tdo lagi..
tu ja keja 1 hari tido.. da makcik tu mai hantanq makanan.. nampak sedap  makan sikit tapi tak selera..
okey aku solat makan ubat n macam besa sambung tido.
sampai la  petang tu pi tengok depa flying fox..
tu pown sbab mak aku ajak kalau tak dah lama dok tidoq lagi..
pujuk punya la pujuk supaya aku naik jugak flying fox tu tapi aku tetap tak main. :)

******
dah malam tu kami pown balik penang..
tu la kenangan yang tak boleh lupa .. ingat nak seronok2 ngan kawan2 tapi apa pown tak boleh..
kita merancang Allah tentukan ...
*last ni  video member2 yang sertai kem tu*
jeles gila tak boleh join .. 
okey tu ja  .. :) 
thanx coz rajin2 membaca kat sini. lepas baca rajin2 jugak la ie follow blog sy.. :)


By:Syafiqah Othman

Wednesday, January 04, 2012

Only Two day One night~

Assalamualaikum... 
okey mesti hangpa dok tertanya2 pa yang aku nak cerita  an? 
baru2 ni kan aku da pi batu fringghi .. 
memang best sangat2 .. 
menjadi kebiasaan setiap tahun sepupu sepapat semua berkumpul  kat banglo Batu Fringghi tu ..
selalunya pi 3 hari baru balik tapi tahun ni disebabkan tak dak masa kami pi  1/1/2012 balik 2/1/2012...
(nampak sangatkan dah takdak masa ) 
okey.. kami bertolak pukul 3 petang.. kalau tak nak pi awai dah tapi semua dok siap2 bekal makanan ,
perap ayam, siap baju2, jadi la lambat ..
elok2 sampai tu pukui 4.15 petang,memang tak sabaq la masa tu dok tengok2 ayaq laut tu macam dok panggil2..
masa kami sampai tu sepupu yang len dok mandi dah lagi la kami adik-beradik dok gelabah taksabaq nak mandi..
pastu elok masuk ayaq lega gila..okey aku tak mau cerita banyak2
hampa tengok la gambaq2 tu . : )
zikril tak padan dengan demam campak mandi tak kisah orang dah ...
ambrina rusyadha sejuk 

lepas habis mandi2 petang tu kami semua naik pukul 6.30 masa tu ...
then semua siap2 n terus solat maghrib .. 
masa kami dok siap2 tu .. geng2 abg2 depa dah siapkan bara api n depa dok bakar ayam  ..

kami turun tengok2 ayam tak masak lagi depa suruh kami duduk2 dulu ..
okey takdak keja lain kami bergambaq ja..


okey..tiba2 dok bergambaq abg2  dok kalut pangil kami amik bbq  depa suruh kami makan dulu patu depa pulak nak makan n kami kena amik alih jaga ayam2 n sosej2 tu.. takpa la kami makan.. :) memeng sedap la masa tu.!!. lapaq tak terhingga .. tambah2 lepas mandi ... 
dah abis makan tu semua .. turn kami pulak dok bakaq2 
memang panas ar masa tu .. 
lama gak kami membakaq ayam2 tu .. then semua dah malas  :)
kami semua pi tepi pantai dok tengok pemandangan time malam pulak.. budak2 ni lagi syok .. depa dok men bola tepi pantai... pastu dok buat2 tendang pi kat ayaq.. memang melampau!.. 
susah ank kawal last2 Abu Huzaifah belemoih dengan pasiaq.. 
and budak2 nih basah habih seluaq macam lepas mandi pantai ... 

 okey .. dah habih semua  kami2 naik kereta pi Straight Quay.. 
tempat2 ni memng cantik pemandangan menarik semua la.. 
singgah McD .. :) hanya kerana teringgin ice mcd.. 
sembang punya sembang smpai pukui 2 pagi tak tidoq..
geng cekang mata....
hari nak balik dah.. sempat lagi semua mandi tapi budak2 bangun lambat . so kami2 ja..
it good kan?  
mencari remeh( ok sapa tau remeh tu pa?) 
haliesya nadira baru bagun tido.. :) nak mandi pantai..:

sebelom balik sempat lagi kami bergambaq.. :) 
okey .. tapi ada yang takdak dalam gambaq ni depa dok siap2 kan budak2 kecik.. 
moga2 hujung tahun ni kita dapat jumpa lagi di banglo ni..
happy kan? :p ok tu ja .. :) thank sebab membaca 
jangan lupa follow.. :)

 By:Syafiqah Othman..