Tuesday, February 24, 2015

Bila abang yang...

hai.

Tak berapa hari dah nak balik kelantan. yeay! yang nay nyaa  Slide, project, report dan buku log mana siap lagi. muahahaha nak HOHAA macam manaa. . Takpaa Keep calm and cry mihmih Nak jadi ceritaa....

Dua hari lepas. Tengah belek-belek blog .. Buka website Firefly pulak book tiket balik kelantan. . Dah siap semua tinggal kejap atas meja. Tak pangkah pulak tab atas tu. Firefly dan blog. tolong-tolong mak masak nak makan tengah hari. Habis masak niat nak sambung hupdate blog tetibaaa

huaaaa abang tengah selongkaq blog. Tak sukanyaaa hahaha :( even dulu kakak aku sorang ada jugak blog tapi takda aa kakak aku bercerita balik dekat mak ayah aku apa-apa. Ni siap cakap kuat-kuat nak bagi satu rumah tauu, huaaa..Cepat2 tarik ...dia sempat baca petua hilangkan batuk sahajaa .. Nasib tak sempat baca papa yang aku tengah meraban  Hahahahaaa. Sobsobbb..

Cepat-cepat simpan laptop dalam bilik.. tetibaa..

Tak toleh belakang masuk bilik terus. Banyak mana dia dah baca?bukan satu saja ka dia sempat baca..




Tuesday, February 17, 2015

Petua Hilangkan Batuk.

       Lepas balik dari umrah hari tu batuk on off. Dekat rumah pulak boleh kata seisinya silih berganti. uhukk T_T baru okay seminggu jadi balik 2-3 minggu. Bila batuk semestinya lah tidur terganggu kan.. Tambah2 pukul 2/3 pagi tu. mesti terbangun. Jadi nak tidur memang tak boleh sebab batuk-batukkan. Boleh kira setiap malam mesti terbangun. *Dia nak suruh bangun thajud gamaknya. sobss. Lagi lagi mengganggu bila esoknya tu kena ke kerjaaa. Macam mana nak fokus kalau malamnya tidur tak menentu.

Nak dijadikan ceritaa. Keesokan harinyaa. Dalam office Batuk mengilai-gilai tetiba dalam office. Batuk yaaamat batukk.. Memang sampai ayaq mata tuu berderau keluaq.Muahahaha, memang sakitnya tuhh disini lah *tepuk dada. Dah bila agak tenang sikit. lebih kurang 10 minit bertarung batuk akhirnya dia berhenti. Alhamdulillah..Kakak office muka dia macam kesiankan saya tapi tak boleh tolong apa. hahahaha. Dannn dia kata nanti balik pakai petua ni. InsyaAllah berkesan..

Mudah saja.. 
  1. Kicap dua sudu (Kalau saya pakai kicap kipas udang manis)
  2. Limau nipis/kasturi.
+

*campur dua-dua agak dah sebati makan sikit-sikit. Boleh lah makan bila rasa perlu..

Alhamdulillah saya makan menjadi. ..memandangkan batuk saya yang on off . Bila rasa nak batuk balik buat Kicap dan Limau. First dengar "Allah apa ni.. takkan nak makan kicap dengan limau macam pelikss .. Tapi bila makan sidappp!"Alaa boleh laa lalu tekak .. So for those yang batuk-batuk. do try okey! selawat sikit nak makan tu..macam ramai dah tau petua ni tapi saya nak share jugaa. Mana tau ada yang macam saya. Tak tahu menahu petua ni. hihi Kalau dah try tak sembuh sepenuhnya sembuh sekejap jadi lah. Yang penting ikhtiar. :b 

#gamborInsanGugel
#Sayabatuk
#sambungKeja