Saturday, December 14, 2013

Mengalah itu...

Mengalah itu bukan kalah,
mengalah itu bukan  menyerah,
mengalah itu bukan tidak mampu,
mengalah itu juga bukannya gagal,
mengalah itu kemenangan 
 tidak semua orang yang mampu, tidak semua orang yang boleh,
mengalah memang menyakitkan,apatah lagi mengalah untuk seseorang yang salah..
 tapi masih tidak mampukah kita mengalah demi orang yang tersayang?

Mengalah dan kalah bukan satu pengakhiran, 
tapi mengalah tanda pendamaian,
tak semua yang kalah itu kalah, tak semua yang menang itu menang,
tapi sebaliknya mngalah adalah tanda kemenangan.

mengalahlah demi kesalahan orang yang kita sayang,
mengalahlah dalam pertengkaran demi silaturahim,
Satu hari nanti pasti akan terungakai kebenaran.
Pasti ada hikmah.

hebatnya kita rendahkan kemampuan kita demi orang yang kita sayang,
hebatnya kita mampu mengalah demi ego seseorang ,
hebatnya kita mampu mengalah demi orang yang takut dengan kekalahan,
hebatnya kita mampu melihat seseorang yang salah sedang tertawakan kekalahan kita 

write with energy  
Syafiqah Othma

Monday, December 09, 2013

Menilai Hati.

Aku tak sempurna, kau juga tak sempurna,
tapi aku tahu kau ada menyempurnakan aku..
Aku lemah, kau juga lemah,
tapi aku tahu kau ada saat aku lemah,

Apa yang aku rasa aku pendam,
apa yang aku rasa hanya aku yang rasa, tidak minta untuk difahami, 
kerana aku juga tidak pandai memahami, 

mungkin aku masih kerdil untuk menilai hati kamu, 
tapi aku tahu apa itu menghargai dan dihargai , mungkin kamu sedang berbelah bahagi, banyak yang difikirkan, tapi fikirlah aku, aku juga manusia.
kamu hanya fikir kamu , hanya kamu dan hanya kamu .

aku tidak hebat menilai kamu, hanya kamu saja yang hebat menilai aku, kamu hebat kerana kamu hebat mencipta beribu andaian, itu kamu bukan aku.

Di mulut, kamu menang menilai hati aku, tapi di hati, kamu kalah dalam menilai hati kamu,
Aku berkata-kata bukan menunjukkan salah atas salah mu, cuma aku ingin mengakui aku banyak kekurangan, berhenti menilai aku seakan kamu tahu segala isi hati ku. 

write with energy  
Syafiqah Othma

Friday, July 12, 2013

Saya dah ada baby?

Assalamualaikum
hai apa khabaq?

saya syafiqah othman nak ucap Selamat Selamat berpuasa bagi yang beragama islam, rasanya masih belum terlambat nak ucap selamat berpuasa . dan sebenarnya sangat jealous dengan hampa yang boleh puasa hari pertama dengan parents hangpa, sahoq berbuka semua dengan family, haaa bagi hampa yang makan besaq kat rumah tu jangan sampai membaziaq pulak.membaziaq amalan syaitan, bulan posa syaitan tak dak jangan kita pulak yang jadi syaitan.berbuka biaq besedarhana sudah , pikiaq orang yang lagi susah dari hampa jugak nuh.. 

Panjang pulak pendahulan tu, sebenaqnya bukan nak cerita pasai tu , nak cerita pasai baby . yeah baby.. hampa tau baby tu apa? haaa nanti hampa tau.lani biaq aku cerita dulu.tiap2 hari nampak baby yaa baby!!! bila tengok depa rasa macam nak picit picit, cubit cubit, tenyeh2 sampai mampoih! tudiaa aihh , serious yang tu yang aku rasa bila dok jaga depa . kecomelan yang melampau menyebabkan aku rasa nak bunuh depa cara paling kejam iaitu tikam depa guna garfu. Nampak bertapa comeynya depa tu? :O

Ceritanya.. dah lama aku memang nak sangat jaga baby ni, aku nak beli tapi pikiaq dua tiga kali jugak nak bela, nak beli bukan sekupang dua boleh dapat, kena keluaq beratus2 jugak, kalau nak pikiaq duit memang banyak nak kena guna kalau nak. Serious memang nak nak sangat sangat tapi bila pikiaq aku student , dok study lagi bukan senang nak jaga, duit nak pakai banyak pikiaq nak bagi baby ni makan , nak bagi mandi lagi.takkan nak bagi makan batu,pasiaq, kayu kot macam aku makan. *ehh.. lagi2 baby ni jenis yang perlukan kasih sayang yang secukupnya, takut tak dak masa nak tengok tengok, kesian ..nanti derita baby hidup dengan aku.yaa memang risau tak mampu nak jaga. So aku pon buat keputusan matikan niat nak beli..and keep calm...

okay.satu haritu , ada satu kotak ni depan rumah, aku buka tengok2 woahhhhh~!!! ada babyy *okay ini tipu. sambung yang tadi, satu hari dapat mesej ada orang ni cakap dia nak bagi baby dekat aku, time tu rasa macam what?? seriouss jangan buat gilaa nak melawak kasaq macam ni? nak melawak pon jangan melawak benda2 macam ni?benda tu bukan sekupang dua tau dak?? how yur feel bila kita nak sangat2 benda tu tiba2 ada orang nak bagi?? rasa macam nak gila kot syok, terharu semua ada. macam orang mengantok disorong bantai, serious nak buat respond apa pon taktau, nak tapi malu nak cakap nak. hahahahaa..

okay dah balik bukak sem dia cakap dia dah beli semua kelengkapan baby, tinggai nak bagi kat aku ja. Hati berbunga bunga bungaa *nampak tak bertapa berbunganya aku? haa? tak nampak? k. hampa mamang tak nampak sebab bukan hampa yang dapat. hahaha okay aku syok gilaa. excited sebab benda yang lama aku nak beli tapi tak payah beli malah ada orang nak bagi, bukan takat seekoq tapi dua ekoq!!! *yaa tanggungjawab pon makin bertambah disebabkan dah ada baby .yaa saya suka baby :)

Now baby dah ada dengan aku. yup aku happy sangatsangatttt!! huhuhu thanks kawan sabab bagi aku baby tu.aku akan jaga elok elok binatang ni..Aku sayang sangat binatang ni. seriouss! :)


istana baby :)





nindiaa baby boy dengan baby girl hahaha




excited dapat baby comey macam ni la., baru binatang dah panjang bejela entry ni. phone pon penuh gambaq depa, mau anak buah ka anak sendiri ka??haa. happy la anda berdua hidup dengan ku . ku kan selalu menjaga mu .. betuah tau dapat mama macam aku. hahahah dah dua minggu nama pon aku tak buh lagi, dok panggil baby sampaikan kawan2 dekat twiter cakap ehh kau dah ada baby ea? -.-' kau khwin muda ke? no lah. baby tu binatang la yob.. hookay. got to go.. actully nak habaq malam kemarin dah siap entry ni tapi lappy terpadam line pulak time tu disconnect awai. bukak2 bukak tengok2 kena start lain.sebab dia langsung tak auto save.pfttttt. geram. hahaha .k bye semua, salamat menjalani ibadah puasa :)



*nak tanya sapa2 ada bela sugar glider? mai tinggai link sikit. nak pi jenguk SG hampa, lagi pon malas nak search google.hehehe. and nak baca2 sikit pasai sg,  dah la aku tak tau apa apa pasai binatang ni -.-'


lot of energy i write ni ! 
Syafiqah Othma

Thursday, June 13, 2013

i ♥ PENANG big big!

Assalamualaikum
hai apa khabaq?

Hujan hujan dan hujan, mai harini  tak hujan tapi macam nak hujan Alhamdulillah sejuk. 
sedap tidoq, tidoq dan sangat sedap untuk tidoq. haha memang suka tidoq. kalau orang nak respi kuruih jawab lee kurang makan sebab tidoq banyak . pon boleh kot. k. nak setori mori carita pasai hari sabtu haritu,kami pi jalan penang tah dok penang saja tak habeh lagi round2 penang. Gilaa nak habaq rasa terujaa lain macam dengan PENANG ni. dok tepi laut rasa nak pi terejun jaaa. serius nak terejun. teringat pulak baju tak bawak so abang kata toksah dok buat loklaq satgi habeh basah keretaa bapak.

Okay! Mula2 pagi tu dalam pukui 11 lebih keluaq rumah,pa ingat sangat, kami teroih pi Bukit Bendera buat kali yang kedua dalam hidup.. kami pi 4 orang, abang , dengan anak sepupu 2 orang  :) budak2 banyak ragam, banyak gelak dok dengan depa. haha

*Pandu cermat jiwa selamat ..

*amrina rusyada MOK-mok orang kata! hahaha dia gemok montel.
geram gilaa 

terbaru ada musium burung hantu dekat atas bukit bendera. 
budak2 masuk free, dewasa RM10 ... 





gNak guna teropong bok masuk duit baru boleh tengok, buh RM 1 jalann..
budak ni cakap. awat nampak putih jaa. amrina tak nampak rumah pon. -.- ya memang laaa. mana sampai nak nampak bawah, melangut jaa.

tengok bawah tuu :) huhuhuh.. mak tengok gambaq ni mak cakap
" Macam kat singapo dah mak tengok " 
seriuss cantik pemandangan kat atas tu :))

sementara tunggu train nak turun bawah dok beratoq, pakat dok buat gilaaa.

*Penang Festival - pakat dok main layang2. layang2 besaq2, besaq dari kita pon ada .

mula2 budak2 tu nak ambik gambaq sekali dengan costume tu tapi bila pi dekat depa dok buat takut teros lari. tengok! -.- tingal mak budak jaaa. 

*masa pi ni depa pakat bok turun dah layang2, rugi sebab lambat sesaat. hahahah

layang2 sotong.

yang ni pulak hanya di penang aku rasa, kalau hampa perasan la tu bukan lukisan. tapi tu dia guna besi! banyak benda2 macam ni kat penang.tapi aku dan ambik gambaq yang ni saja, kalau nak pi tengok yang lain takdan budak2 tu dah mengatok+letih jalan sari tu kami teroih balik . heheheh

.




Dah yang tu jaa. semua tu sumber dari google dan nak habaq tu semua HANYA DI PENANG 
that y aku love penang so muchhhhhhh muchhhhh! hahaha 

lagi nak habaq kalau hampa nak tengok lagi macam kat dinding tu search dekat google wall art at penang nanti dia keluaq macam2 lagi.aku ambik yang mana aku rasa nak ambik jaa .hahahah.. aku suka bab2 seni ni, sebab cantik2 tu menarik perhatian aku ,kalau nak p tengok sendiri pon boleh jugak, pi ja round2 penang gorgetown nanti ada tepi2 dinding tu 

okay :) itu saja nak kongsi2 .. Jom melawat penang. *dan lagi promote. ehehe
thanks sebab sudi singgah dan baca.jangan lupa tinggalkan jejak. 
byeee byeee :) Assalamualaikum :*



lot of energy i write ni ! 
Syafiqah Othma



Thursday, May 23, 2013

Takdak Tajuk (--__-- ')

Hai Hai Assalamualaikum ^^

Apa khabaq semua? hope sihat2 laa nuh. Ekcely nak habaq sekarang ni tengah cuti DUA bulan , tak tautau nak buat apa dalam cuti2 yang sat macam ni . Perents keja,sibling yang lain keja and ada tengah belajaq *depa tak cuti. Serious nak habaq bosan macam apa taktau. Tiap2 hari buat keja yang sama, nampak muka yang sama (bila tengok ceremin) Bangun pagi kemas 1 rumah *jadi bibik tidak berbayaq. macam2 lagi buat sampai kan rasa stress nak mengila ja. nak keluaq dari rumah *sidai baju tu tak kira la huaaaaa! tersiksa tahuu. macam tak dak life. :(


Nak keluaq rumah bawak keta takut kena tahan *mana ada lesen, Tu laahh. Bila nak pi belajaq memandu big Bos kata takpayah lagi nanti la ambik. lani kemas rumah jaga rumah masak apa yang patut. rasanya macam mem besaq dalam rumah ni . Rumah ni aku SORANG yang punya. hahaha -.-' tak syok pon.

Masa awai2 cuti boleh tahan lagi pi jalan 2-3 hari pastu balik rumah back to normal buat balik benda yang sama.. memang syok! -..- huhuhu. apa pon bersyukur la dapat dok rumah. Walaupon tak dak penghuni.tapi ada hero . sayang sangat kat dia. walaupon dia cakap aku takpaham tapi aku tau dia paham aku tengah sunyi. tiap2 hari aku pi cakap dengan dia. hahahahahahaha.gila tak gila aku lani??? 

Nah setempek gambaq hero 
Dia ni dah lama menduda.Kalau sapa2 nak masuk line boleh la aku rekemen. 
dia anak kepada Arwah Laila Dan malek *tekan link tu untuk baca pasal malek :)

lagi cerita haritu Ada anak kucing mana taktau tiba2 dok mengembek  mengiau belakang rumah, dok ada tali pusat lagi baru lahir kot tak salah aku , memang geli sangat2, bau darah *bukan aku pi bau tapi dia lapaq sangat aku suap susu kat diaa. kesian dari pagi sampai petang nak magharib mak dia tak mai, tobat lapaq. aku suap guna tempat nak inject tu. *kreative jugak aku ni. muahahaha!. 

*siap guna bekas aiscream. hahaha. kain pereca mana tah aku kutip. kesian dia sejuk. 

masa dok bagi dia makan tu, tiba2 aku dengaq ada bunyi anak kucing lain.siasat punya siasat. ada adik beradik dia sekali mak dia pon ada dekat atas vranda belakang. apa lagi aku pi sua la kat mak, kata tu anak dia. -.- macam kucing tu paham aku cakap apa. aku bagi jugak. hahaha. last2 tu bubyee ja la kucing tu takpayah nak suap dia sampai besaq. dok pikiaq  hidup aku selalu mesti ada kaitan dengan haiwan.
best gilaa kot . -.-'

Bila dok rumah takdak keja mula la tengok gambaq2.ehehee rindu gila kat kawan2!
Kos kami sikit ja orang , bila sikit jadi rapat la.Semua baik2,satu pala, tak banyak ragam,susah nak dapat kawan macam depa.huhuhuh..*tobat kalau depa baca syok,aku dok puji . kihkihkihkih. okay ni tak melawak , memang betui pon, nak puji hampa depan2 tapi nanti hampa kata *macam ada apa2 ja capikah ni tiba2 puji, mesti ada buat apa2 ni. hahaha. okay tak, aku tak mintak apa pon just nak berterima kasih sebab sudi berkawan
dengan aku. *tiba2 rasa macam sebak  hahah okay hampa semua osem gilaa!  

*Nah setempek gambaq time dinner 

hhuhuhuh okai! takat tu ja nak cerita pun , boringkan? boleh tekan pangkah atas tu, anggap aku tak pernah cerita, dan hampa tak pernah baca.  -.- hahahah. tak lawak. okay itu sajaa. byebye. take care. Assalamualaikum :)

*hampa2 kalau cuti buat apa ??

lot of energy i write ni ! 
Syafiqah Othma


Saturday, February 02, 2013

Sembang2 Sabtu :)


Assalamualikummm.. *jawab jawab,tak jawab dosa, ngee~


Semakin hari semakin matang,
hope jugak semakin hari semakin sayang! cey!! tiba2 ja kan. :'| *tangan di bahu mata keatas. 
okey2! serius serius rindu nak hupdate blog berabuk ni..rindu gila2! *hentak pala kat dinding 
hohoho! serius rindu nak blog walking. rindu nak komen2 rindu nak macam2 lagi! rindu rindu rinduuu! huwaaaaaaaaaaaaaaa!!
*emosi tak setabil ka apa? :p hmm.. memang. kahkahkhahkk.
okey macam bosan ja.. -..-'

krik kriikk krikkk~

ehem ehmm~ testing2. okey tangan teketaq2 nak taip tapi dalam kepala cepat ja lesap benda yang nak taip tu -.-' macam ni la yang aku dok lalui sebelum ni. hahaha. elok depan lappy ja aku lupa. elok lupa ja depan lappy~! ehh~! hahahah.

tak lama lagi nak raya cina ! (cina yang nak raya aku yang syok lebih) hahah.yeayy! tak sabaq nak balik penang. hiii~ sayonara kelate buat 10 minggu  hari!! tamau mai dah .. nak balik ! horeyy!! hahah.*tak sabaq weaa! ^_^V

sebelum balik esaimen semua nak perabih time cuti nak cuti sungguh2. huu! heaven kalau tanpa eseimen, project semua tu kan? :) ni pon dah beres bnyak keja dah cuma ado certain tak siap lagi. okey kena siapkan...huhuh. sabaq sat untuk 2 tahun lagi. mak ada cakap jangan mengalah sebelum berjuang!  InsyaAllah ~hukuhukk~ :) chaiyok chaiyok piqah!


*nah setempek! bosan hari sabtu macam ni. hohohoh~
bila study ada ja la nak buat. Hahah~ bergambaq sat :) ambik! 


 penah aku putus asa gila2 nak bljaq kat sini.Tapi ada sorang ni dia cakap kat aku

"Masuk sini belajaq bagi habih dah habih grad sama2. Jangan dok belajaq sekerat jalan, berenti dah tu dok bila sambung belajaq dok lalu benda serupa jugak, semua tempat serupa ja."


 panjang lagi dia cakap. okey!aku kena kuat! belajaq kat sini sat ja lagi. Thank youuu sebab banyak ajaq aku macam3 ajaq jadi kuat ajaq aku teriak (menagis) ajaq aku gelak, ajaq aku sabaq! huu. thank. smua tu buat aku lagi sayang hang sangat. rasa betuah kenai hang. Hope kita sampai syurga sama2. :')*eh! sedih tiba2. 

okeh!tu jah~ conclusi. belajaq elok2. nanti Mara tak kena bayaq. Hahah! :)
okeyy! daAa~ sekadar potpetpotpet hari sabtu. hihiii~ nak sambung tengok esaimen sat . Rajin2 la tekan Nuffnag tu. hee^^ assalamualikum. :)

By : Syafiqah Othman