Friday, November 16, 2012

♥Jalan2 Terengganu! ♥

Assalamualikum..

heyy! lama gilas-gilassss aku tak menghupdate blog ni..
dah usang semacam suda kan3?! 
okeh..
todayyy want to story about my holidayyy~! yeahh! aku sangat exited nak jejak kaki dia negeri kelahiran kawan aku . gila exited nak pi. mana nak tau boleh jumpa dia kan? hmm..*tapi tak jumpa pom :'( sedisss !! takpa takdak jodoh nak jumpa kott. hahahah

okey back to story..

12 November 2012-Parents sampai kelantan dari penang.. Depa ambik aku kat Hostel. Sedih sangat time tu sebab saing2 aku semua dah balik. tingai geng2 sabahan jaa. Firstime aku tidoq dorm sorang2 selama dua malam sementara nak tunggu perents nak mai hamik. huu. memang menakutkan. lampu segala lampu semua aku tak tutup. Terang-benderang bilik aku.*hebat pembaziran di situ..
Dah tu terus ikut parents check in hotel. time tu dalam pukul 5 petang macam tu, terus ja rehat2 sampai malam. lepas isya terus pi Wakaf che Yeh..Crowded  dengan manusia dan tersangatlah penat yee! 

13 November 2012- Pagi2 lagi dah menuju ke Pasar Siti Khadijah. Sarapan kat situ2 la.Disebabkan tak berselera tengok makanan kat situ aku minum jah. okei jugak dapat lapik sikit perut. lama gak dok bershopping dekat Pasar tu. Lepas tu balik ke hotel kemas2 barang terus bertolak ke Kuala Terengganu..

Lepas habis bershopping. Otw balik hotel..

Otw ke Kuala Terengganu. Jalan ikut tepi pantai hasilnyaaa! dapat hirup udara tepi pantai.. hahahha

"aku nampak gemok lepas kahwin kan?" kata kakak aku.haa.memang gemok! :p 

Model BAZAR WARISAN yang baru ooyeahh! 
hikhikhik!

rambang mato nak pilih hok mane se~! 

jadi dak ganu aku ? hahahaha :p wek! aku tak gheti weyy! banyak kali dah dok belajaq tapi dok tak gheti2 lagi so biaq ja lah. dah tak mau dah belajaq cakap ganu.bhahaha~

14 November 2012- pagi2 sarapan di hotel and terus pi pasar Payang untuk teruskan sarapan. hahah :p actualy aku teman abang aku sarapan kat Pasar Payang..disebabkan dia bangun lambat n tak sempat nak sarapan kat hotel.
yang lain2 teruskan shoping mereka.. beli banyak sangat2 kain baju sutra kalau nak di ikut kan macam nak suruh ja depa makan baju tu.. beli banyak sangat. macam nak menega! huu! streessss! lepas tu pi ke kampung2 losong. nak belik kopok lekor. tapi tak jumpa kedai yang nak cari tu tapi terjumpa muzium. so kami singgah muzium dulu lah! :)
Muzium Kuala Terengganu.. 

siap sedia bawak keluaq pistol. hahahha..ada gaya tak?? :D



haaa! gambaq ni makan kat taman tamadun Islam..
tepi sekali tu uncle and aunty aku. aunty aku tu adik mak aku.
aunty and uncle aku ni jaga aku time aku kecik dulu especially time parents keluaq pi mana2 .
memang dah besa, pi jalan pon selalu jugak dengan depa. hee^^
 mak aku yang hujung belah kiri aku tu okey! . :) 

Masjid Kristal. panas sangat2 time aku pi tu.. dalam pukul 3-4 patang macam tulaa.Chinese pon ramai jugak, nampak comei semua pakai tudung and jubah. hee^



last.. kami singgah kat Seberang Takir nak beli kopok lekor.
serius ramai gila2 kat kedai ni.. siap kena ambik no giliran lagi..sementara tunggu no giliran , kami makan2 dulu kat situ. boleh beli and makan terus kat situ.. ramai gila orang..
ramai sangat sampai tak sanggup nak tunggu. heheh~! memang ramai.. rata2 semua orang jauh2..
lama kena tunggu sangat ayah amik keputusan tak mau beli. tapi ada kakak2 ni baik gila kot.. depa  bagi no giliran depa and depa amik no giliran kami.. lagi pon no giliran depa dah sampai pon. :) alhamdulillah dapat jugak bawak balik penang kopok lekor tu.. :)
aku suka kopok lekor. hahahah!

Lepas tu kami betolak balik penang dalam pukul 5 petang.. serius penat gilaa. Perjalanan yang sangat3lah panjang!
huu! dengan kereta penuh dengan barang2 shopping mak dengan kakak..lagi stress aku dengan abang aku laa. barang tak beli pon tapi terpaksa berhimpit dek kerana barang yang terlalu banyak tu~!
sabo je lah! :'p dan kami sampai penang pukul 2.15 pagi macam tu.. huu.
macam mana kalau dapat orang Ganu nanti.. tobat lama nak kena berkampung dalam kereta! hahahahha!

setakat itu dahulu percutian kali nih! hehehhe..
insyaAllah the next journey will be held on December 1/2/3 in Melaka! okeY daA!
Assalamualikumm w.b.t....


By :Syafiqah Binti Othman

36 comments:

  1. heheh :) sakan2 jugak.. duit pon sakan jugak keluar. :D

    ReplyDelete
  2. heee..
    best x dtg ganu ?
    Kalo keropok lekor kat BTB tu
    mmg kena ambik no giliran sbb keropok lekor diorang mmg 1st class.
    Kalah Losong. Heee.
    #bangga anak terengganu :)

    ReplyDelete
  3. wawa... cantik masjid.. blom pnah pegi lg..

    ReplyDelete
  4. @Ummu Athirah: best3! suka sangat2 gi ganu! :) huuhuh. yka?? patut laa ramai sangat yang makan n beli2 kat situ..family piqah ingt paling sedap losong..lani yang tu pulak ea yang sedap. hehe .. suka g ganu.. hee^^ :D

    ReplyDelete
  5. @ Cakap Bisa : cantik2.. masjid tu cantik sangat2. selesa solat sebab ada icond..heheh :)

    ReplyDelete
  6. Wow ! Niy baru betul2 berjalan sakan niy..=) Hehe..seronok nyer kan..Terengganu banyak tempat2 yang menarik, ain cuma pernah pergi masjid kristal, pasar payang n pantai batu buruk serta masjid terapung jer...!! Hehe..tapi penat jugak time tu..memang xhengat !

    ReplyDelete
  7. peeeewit, sakannya berjalan. akak duk umah je dik oi. bosan nak mati dah ni. huhu

    ReplyDelete
  8. Seronoknya. Cuti2 Malaysia. hehe.

    ReplyDelete
  9. @ aiN NaJwa : hahahha.. kan2.. best sangat2 jalan2 hari tu,.. hehhe.. jalan sakan tak ingat dunia. heheh :D

    ReplyDelete
  10. @shedameor :hhahha.. sakan2 pon penat kak! heheh..piqah suka dok rumah lagi best.. rehatt! hee^^ :)

    ReplyDelete
  11. @Nurulee: cuti2 malaysia.. merehatkan minda. heheh :D

    ReplyDelete
  12. wah seronoknya berjalan~! hehehe =) aiNa teringin nak pergi masjid Kristal. InsyaALLAh ada masa n pjg umur smpai la ke Terengganu. ^^ penah pergi ganu masa kecik je. Uh lama gila kn. huhuhu...

    ReplyDelete
  13. bestnye jalan2.. hehe.. tak ajak pun.. =P

    ReplyDelete
  14. @ aiNa yaZiD :hee^^ sronok2. best dapat jalan dengann family.. :D tak selalu dapat duduk sama2 heheh :)insyaAllah nanti akak samapai punya la masjid tu. hehe..lama la jugak tu kak.. :D nak pi ganu gtau piqah. hahah :)

    ReplyDelete
  15. @aisya: heheh.. taksempat bagi tau.. eh~ hahah.. :D jom2 kita pi melaka pulak. hee^^

    ReplyDelete
  16. pi melaka time fiqah takde. huhuhuhu. :( lawa piqa :D hehehe

    ReplyDelete
  17. @reza ahmad : eeiii..tauuuu~ mon makan banyak kot belajar kelate ni. hahha. maklum laa. tukar angin.. selera pon lain macam la tukarnyaa. :p

    ReplyDelete
  18. @ Detective Fiqa : fiqa. :( baru ingt nak jmpa fiqa.. sedih gilerrr! hummm.. next time tunggu fiqa mai penang pulak la yek. :) hee^^

    ReplyDelete
  19. waaa.. jalan diaa.
    bestnyaaa.. hihih...
    dtg sini lagi

    ReplyDelete
  20. @Mrs Mikko : orang ganu yerr?? wahh.. best laa dok ganu.. piqah sukaaa.. nak dok sana jugak laaa. heheh :D

    ReplyDelete
  21. @caliph shuriken : hehhehe.. besa2 jaaa laa. :)hehehe

    ReplyDelete
  22. teganu best kan . mun suka teganu . hehe

    ReplyDelete
  23. @ CikMunBlogger : ha'a. best3 :D hehehe. beli kopok lekor sedap. hahah :D

    ReplyDelete
  24. amboiiih, jln sakan na.. mesti banyak shppg ni..lama xpegi trgnu.lg2 beli keropok lekor, mmg sdp.. xD

    ReplyDelete
  25. @Secrets of A Teenage Girl : hehhe. mak n kakak ja yang beli bnyak.. hehe. piqah tak ponn. :D ya2.. :D kopok lekor sedap. hee^^ suka sangat..

    ReplyDelete
  26. @ tirahzairi : heheh. kak tirah nyanyi happy nampak. :D

    ReplyDelete
  27. weee bju2 kt blakang tu cntik2...eh kain kan...ke baju?hehe

    beshnyer jalan2..^_^

    ReplyDelete
  28. ada apa dalam muzium terengganu tu ea? tak ingat, tapi macam dah pernah pergi..

    btw, jemput datang dan komen blog saya ^^

    ReplyDelete
  29. Bestnyee...dierah gi cari Masjid Kristal tuu jgak smpai sesat...nmpkk msjid kristal tuu tapii x taw nak ikt jln mna...And last x gi pun...

    ReplyDelete
  30. @Cik Yaya : tau x paa. cantik2 semuaa. rambang mata nak beli. hikhik. ha'a. kain2 jee. cuma dia balut kan kat patung tu. hehe . macam baju kan? :D

    ReplyDelete
  31. @Nurina Izzati : dalam tu ada barang2 lama. artifak2 lama2 laa. ada jugak pertunjukan cara nak buat batik. heheh . :D best2. heheh. dah pi blog ina. :D

    ReplyDelete
  32. @ Dierah Nadhirah : yeke? hehhe. memang pon. pqah nak gi situ guna gps.. kalau tak mesti tak jmpa jugak. heheh . kena masuk kmpung2 losong dulu baru dapat jmpa msjid tu. hehhe :D

    ReplyDelete