Friday, August 24, 2012

Hari Raya Pertama Saya... :)

Salam semua.. :')
rasanya belum terlambat kot aku nak ucap SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN...
hari tu tak sempat nak update blog sebab dok kalut kemaih rumah.
maklom laa kan .. setahun sekali baru nak kemaih.. hahah..
*okei tipu sedikit di situ.. c(: heee
last puasa haritu tu tobat laa. dari pagi sampai malam dok buat kerja..
pasang langsir,mop 1 rumah, buang barang2 lama, beli apa yang tak dak, masak rendang, buat ketupat.
memang penat gila2 haaa..
malam tu 1 family tidoq pukui 2 pagi..
dok sebuk apa tak tau laa. padahal kami dah start awai kot.
kononya tahun ni nak la tidoq awai..
tengok2 sama ja macam tiap2 tahun lepaih ..
mula kemaih awai tera mana pon.. satgi mesti tidoq lambat jugak..
dah tu .. pagi raya semua siap2 makan, kami pi solat raya kat masjid Pengkalan Tambang,
balik tu makan2 sat tengok2 budak2 dah mai rumah..
bagi duit, jamu ayaq, jamu biskut2 raya semua dah..
pukui berapa tah budak2 dah tak mai..
kami mula berphotoshoot...
selalu lepas solat sunat raya tu teroih bergambaq tapi tahun ni lambat sikit coz ada budak2 beraya,
it okei.. lambat sikit jaa, 
moh tengok gambaq2 kami sekeluarga. :')
tapi tahun ni kurang seorang..
kakak sulung kan kahwin tahun lepas. (sister wedding)
pastu tahun ni dia raya kat Johor ikut suami la..
*jenuh la kan kawen jauh2, raya pon kena mengalah.hehhe..
habih tu kawen 1 kampung ? oh tidak! hahaha..
okei aku tak mau cerita panjang aku nak bubuh gambaq pulak..eh~! heee

 
*haa.. ni kaler tema famly aku..last minit beli baju kale pink.kalau tak baju tema kale brown.
tapi tailor tak sempat nak siapkan semua baju..so terpaksa la beli yang ready made.huhuh..
picture without SIS Hairun Nisa'... :'(

*Girl talkk! hahaha..

*see.. tinggikan aku? aku paling tinggi kalau dengan kakak2 aku. hahaha3 
actualy depa terlalu kecik.. hhehehe.

*KAMI puteri Dato' Othman.. :').
*kau ada?tak dak kan? hAHAHAH



*kami9 kembaq tiga. hahah.. boleh teqa tu?
c(=


*kakak2 aku cakap jom begambaq dulu kat luaq rumah sebelum kita keluaq..


*sampai rumah tok , tok hidang rendang ayam..
dah berselera gila2 nak makan , tengok2 tok cakap tu ayam kampung.
teroih sentap! mood nak makan hilang. tak sentuh teroih ayam.
sory tok...adik, kakak2 n abang tak makan ayam tu. hee. :D tok tak terasa pon kan?

*dah tak makan kami dok kat luaq rumah.. tengok budak ni main burung merpati kot.
tah la taktau nama burung tu..
tapi banyak gila2 burung tu  kat rumah tok..
mula2 aku try nak pegang burung tu .. tapi tiba2 dia terbang ..
terkejut gila. teroih aku tak berani nak pegang . aku geli.. hehehe..


* lepas tu pi rumah mak ndak pulak. 
kan dok teringin makan rendang ayam .tengok2 ada. 
dan2 makan ..
nikmat gila mak ndak masak. sedap oooo. :) tambah banyak kali haa. hehe



sembang2 sampai dah nak malam kami pi rumah mak ngah hanim pulak.
singgah solat kat masjid Kubang Semang sat dan kami teros ke rumah mak ngah.


ni rumah makngah. makngah bukak butik n bakery kat rumah dia.tau dak banyak baju cantik2. 
baju nak kawin pon boleh beli atau tempah. aku tengok hat belakang tu comei gilaa..
kale pink pulak tu.. *ehmm.. mau dak kalau kita kawin pakai baju kale pink? haahahaha..
okey aku gatai! :P 


tunggu mak suap lontong.time raya memang selalu orang yang buat lontong. 
faveret aku jugak la lontong tu. :) hee.. 
nak tambah tapi segan . pastu gedik suruh mak aku suap. hahah3


gambaq ni ayah sembang dengan toksu and pakcik2.
semua macam teruja dengaq cerita ayah. ayah pon semangat semacam ja dok cerita tu.
pakcik(baju koko) hat dok ganu balik penang tahun ni tu rancak depa sembang.
*cuba tengok ayah dah tukaq baju,dia cakap tak larat nak pakai jubah sampai malam.hahaha.ayah niii!!! ...

dua putera yang kuat makan!! eh~! zikril paling kuat makan kata abang aku..
hahahah.pelik2 dua orang ni.. :p


lepas ke rumah makngah hanim kami pi umah mak Ejah pulak.
baju pink dan oren tu kazen kesayangan tau tak.
beruntung dapat kazen macam depa. :)
happy selalu! okei aku tak tipu tau.. hee..
lepas bergambaq kami makan..
time makan langsung tak bergambaq kak sarah(baju oren) tu dia buat spegeti special.
sedap gila2. :)
thanx kak sarah susah2 masak untuk kami 1 family. :)

last sekali.. aku nak ucap selamat raya maaf zahir dan batin..
andai ada aku tersalah bicara, tersalah menulis, tersalah memberi pandangan, tersalah apa2 saja, aku nak mintak maaf banyak2 tauu..
kita dah kosong2 boleh?.. tak mau gadoh2 tau, heee~

dah la kot. dah mati akai dah nak taip apa..ni aku cerita raya pertama ja.
kalau nak cerita raya kedua sekali memang tak sempat nak berassgment la.
dah la assigment tak siap lagi dok kalot update blog pulak .
update blog sempat nak buat assgment tak sempat. hahaha..
malas gilaa!
taktau la apa nak jadi. ahahha..
okei2.papai semuaa,,
dAaa~ :')
ASSALAMUALAIKUM..

By: Syafiqah Othman


21 comments:

  1. Cantik baju raya Piqah ;D hee.
    Selamat Hari Raya..
    Maaf Zahir dan batin. :D

    ReplyDelete
  2. @Sally yatiey : tq sally. :) hee. slmat hari raya jgak. hehehe

    ReplyDelete
  3. comelnye hahaha selamat hari raya
    saya terjah blog awak

    ReplyDelete
  4. @bella : hee. thanx awk.. besa2 jr tu. heheh. slmt hari rya jgak.. :)

    ReplyDelete
  5. wahh, best jaa baca en3 raya piqah ^^

    selamat hari raya & maaf zahir batin ^^

    ReplyDelete
  6. @caliph shuriken : hehehe.. ye la tu kan? :P hehe.. btw tq naa. :) selamat hari rraya maaf zahir batin jgak nooe.. :D

    ReplyDelete
  7. wah..suma pink ye..comel je.. slmt hari raya =)

    ReplyDelete
  8. @sUke-sUki : comei kan kale pink .. hehe.. selamat hari raya jgak ie. :D

    ReplyDelete
  9. Piqah, baju raya cantik lah.. tudung pun cantik.. hehe

    ReplyDelete
  10. @ aisya: kak aisya tq.. heheh.. besa2 ja tu.. :D slmat hari raya kak aisya. :D

    ReplyDelete
  11. wahh ! canteknye baju .
    btw , selamat hari raya ! :D

    ReplyDelete
  12. @amy syahiera : heheh.. tq.. selamat hari raya jugak.. :D hee^^

    ReplyDelete
  13. amboi purplenya! meraiah! selamat hari raya syafiqah :)

    ReplyDelete
  14. xterlmbt lg nak ucap salam eid :p

    ReplyDelete
  15. @ Mitsu Kizu Zie: zie nak duit raya kna mai penang la.. :) hahah.. mintak kt dato othman.. :P

    ReplyDelete
  16. @rOzirOx :heheh.. meriah?alhamdulillah, besa2 ja haa. heheh.slamat hari raya jugak! :) hee.

    ReplyDelete
  17. @duniafana: hee. x lambat lagi laa. hee. syawal pon x habis lagi.. selamat hari rya jugak . :D

    ReplyDelete
  18. @ Arjuna Silvera: tq. :D hee slmat hari raya.. :D

    ReplyDelete
  19. Pikah !! rasanya tak terlambat lagi kot kak fiza nak ucapkan Happy Eid ul-Fitr..kalau umur panjang, raya tahun dpn mai la rumah kak fiza tau :D

    ReplyDelete