Wednesday, December 21, 2011

Terbayek dari ladang!!

Hari ni nak kongsi cerita masa pi pesta penang  .best gilak2 laa...
masa malam tu kami pi dua bijik kereta satu keta tu keta kami semua lima orang kak Yon ,abang Ijai , abang anip, kak Nah n aku..  satu lagi tu keta kak Jah, abang Hezrol , Haleesya, Apit n Pajin....
memang best.
malam tu pukul 8 lepas solat maghrib teros betolak naik jambatan ..
elok sampai tu cari2 parking jumpa. teros parking then kami pown pi beli tiket nk masok tu..
masa kami sampai tu kak Jah n famly tak sampai lagi. 
kami dok jalan2 ja.

:: ada orang yang amik gambaq .. x sedaq::

:: berkenan ngan pokok2 tu

.:jalan2 depan rumah sumatra:.

::sebelum masuk rumah sumatera::

 sampai2 tak pi kat tempat game teros sbab kak Jah suruh tunggu ..
masa dok jalan2 tu dan lagi beli buah berang .. sedap!! .
aku suka buah tu ..masa dok beli tu tgok orang dok juai tu semangat dok goreng buah tu ..
teros aku pi beli...:)
dalam berapa minit tunggu Kak Jah sampai..
kami pown teros pi kat tempat game2 tu..
first2 jumpa hunted castle ..tengok cam best n menakutkan .

::patung dino makan pala orang.. geli tgok::

tegok2 token nak masuk tu 6 token= RM12
pikiaq2 bek tak yah .. tak berbaloi..
aku dan amik gambaq ja..

:: tak mau kata pa2 kat gmbaq ni ..seyes pelik::

terus kami ( aku , kak Nah, abang Anip n Pajin ) p men  X coaster..
kami dok satu benda tu empat orang...
best rasa mcam nak pelanting( nak men game yg terok2 lagi ganas takut muntah bek tak yah)..

::abang anip sempat lagi amik gambaq masa benda tu jalan::

habis men tu memang dok gelak2 ja teringat masa dok atas X coaster tu.. 
lawak nak gelak tak cukup nafas.. seyes aku cakap tudung habis herot pekot lepas men tu..


::Challenger best gila tengok::

aku tak naik pown . gayat gilak2 aku tengok ..
orang yang ada dalam tu macam tak cukup nafas menjerit ..kuat gila dya goyang..
:: kami2 la yang pi + sorang yang amik gambaq::

::kak Jah famly::


lepas tu kami semua pi men Bum Car...
best sangat2 ..semua tak reti main..main tu memang kira gila2 punya geng .. 
tapi memang best.. :)

:: seyes muka aku pelik masa nih.::

lepas habis men bum car.. kami nak pi icity.. tgok2  kak Yon tiba2 ja nak pi men X coaster..
kami berempat tadi dah men dah kena la men len .. kali ni
satu benda tu naik tiga orang ..
benda yang first  Kak Nah , Kak Yon . n abang Ijal..
::gembira::

yang kedua pulak aku , Pajin n abang anip..lepas kali kedua pening2 naik tu.. 
kami teros pi kat Icity.. 
cantik sangt2 tempat tu.. best2!






:: sebelun balik sempat lagi amik gambaq sama angry bird besaq::
okeh... yang tu ja aku nak cerita..
sebenaqnya  banyak lagi tapi dah malas nak tulis n uplod gambaq banyak2 ..
cukup la tu ja.. :)
 papai semua.. ~~



                                                    By: Syafiqah  Othman

Friday, November 25, 2011

the wedding! awesome .^^



Lama gilak tak tulis post baru .rindu kawan2 blog ~ huu .
firstly nak cerita pasal baru2 ni  my kak kawen..best tu memang best laa..
macam besa kenduri mesti ramai spupu sepapat mai..
higaq bingaq rumah . memang best ..
tapi an yang
yang sedihnya kenduri belah laki tak leh pi.alhamdulilah kak esha pown x boleh pi jgak sma la aku dengan dia..yang pi mak ayah kak Deknah n Abg anip ja.. ..btw aku tengok gambaq depa memang terbaik!!
kakak aku  teros jadi macam orang jawo..
abg ijai (abang ipaq) aku keturunan jawa tu wedding belah laki macam tu ..
aku tengok gambaq memang tak kenai tu kakak aku...
lain gilak2! tak tipu punya la..
aku malas nak cerita panjang2 bukan aku pi pown ..
meh kita tengok gambaq2...
kenduri belah pempuan dulu...


::afizail & hairun nisa:

:: sara as PENGAPIT::

::mak teh kiah as MAK ANDAM untuk akad nikah::

::empat puteri::


& banyak lagi .. baru aku perasan gambaq aku bapa keping ja ..
tak suka bila kena TOLONG ambik gambaq..sah2 gambaq sikit..
masa awai tu abang aku yang jadi camre man..tiba2 tah pasai pa camre di pas kat aku ..
aku pown dengan berat hari terima ja la ...
kedebuishh padah dia . pic aku sikit gila...

::sempat pose sblom pngantin mai:

kita tengok gambaq belah joho pula ..ada beza tak? 
hehehe3. (jangan marah noh) 

:: btw kak yon nampak cantik::

::masa baru2 sampai::

:: best kan tengok::


:: jeles aku tak dak ::

::apapown sedap aku tengok kek ni:: 


:: potong2 kek::

::parents aku berbaju kuning::

::cerita dia aku jeles ngan depa semua yang p(sblom sampai rmah pgantin)::
(tak semua ada dalam gambaq ni)

tu ja aku nak kongsi2.. =D
nanti apa2 aku cerita lagi ..
bila tengok2 tu ..toksah dok ngata nah ..tgok ja...
papaii~

By: Syafiqah Othman  

Saturday, August 06, 2011

Anugrah blog paling berhabuk!

Assalamualaikum..
wahhh! dah berapa bulan dah tak update blog. Rindu sangat2 nak update blog . Akhirnya setelah lama tak update hari ni baru rasa nak update balik. Kalau la kan ada award untuk blog paling berhabuk mesti blog aku ni menang kan. sampai aku sendiri pun segan nak mengaku ni blog aku . hehehe..Segan bila orang dok mai tengok blog aku, tapi dok tengok benda-benda lapuk..(dok perasan orang mai blog aku ).
sebenarnya aku tak dak apa pun nak update blog nih..
cuma nak kongsi cerita pasal kawan-kawan aku dapat PLKN. Ada yang tak sabar-sabar nak pi ada yang tak mau nak pi...
kalau aku dapat la aku tak mau pi .Alhamdulillah tak dapat . tapi bila tanya orang yang dah pi awat depa kata best? best sangat ka?.. dah la tiga bulan boleh buat macam-macam tengok-tengok kena pi berjemur bawah matahari .mesti tak best kan kan kan ?? hhaha..bagi aku la kan macam tak best..
kalau aku dapat tobat aku nangis ..dah ar dok jauh dengan mak ayah tiga bulan..
tera dok asrama sebulan pun gaduh nak balik dah..
masa malam aku dapat tau kawan aku yang sorang ni dapat PLKN ..aku nangis gila-gila.tak boleh tahan ayaq mata dah masa tu..dah ar ramai yang infom aku pasal dia dapat PLKN.. Masa tu rasa macam nak tutup telinga ja tapi nak buat macam mana aku kena terima jugak la dah dia dapat..
Sapa nak teman aku nanti selama tiga bulan tu? dah ar dia kawan paling baik dengan aku ..
sapa nak tolong nasihat aku nanti kalau aku buat salah..waaaaa!..nak buat macam mana dah dia dapat..ikutkan hati macam tak mau ja bagi dia pi, nak buat macam mana kan ? aku ni sapa ja nak halang dia pi ...kalau la dia betul-betul pi aku nak ucap siap-siap bye-bye! nanti bila dia nak pi aku tak mau jumpa dia dah untuk ucap bye-bye..
Tu ja kot ja aku nak cerita sebenarnya banyak lagi aku nak cerita tapi aku tau tak dak orang pun nak baca blog berhabuk+bersawang ni kan kan?..
kalau ada masa aku tulis lagi .. bye-bye semua .lepas baca kalau suka like tau kalau boleh follow sekali na..
:)..bye-bye semua...


by:syafiqah othman
:16912:

Saturday, April 30, 2011

In process to change life...

Assalammualaikum....niat balik kali ni tak mau dah berblog tapi tak boleh tahan..sungguh!!
tengok kawan-kawan yang lain giat dok tulih blog .. geram tengok depa punya gambaq best-best ....
jeles gila-gila tak tipu !...blog aku ni tobat ada yang menyampah nak tengok ..bukan menyampah nak tengok  meluat pown ada benci pown ada arghh...senang cerita semua yang buruk-buruk ada la kat blog aku   ..
tapi lantak ar blog aku hampa kalut pa ...aku nak perasan sorang-sorang ka aku nak bajet ka ikut suka aku ar..kot hampa yang jeles kat aku ..aku tau lama dah...ramai yang jeles kat aku...pasai pa aku tak tau yang dok jeles sangat kat aku..hahahhaha,..aku melalut jauh..bukan nak cerita hat tu sebenaqnya..zaman muda-muda macam aku ni (dok rasa habih muda dah) susahkan nak jaga hati...hati muda kita ni selalu nak ke benda-benda yang seronak nakkan kebebasan ja keja ..kadang-kadang tu sentiasa nak berontak dengan peraturan-peraturan Allah,..macam-macam kan umoq macam kita nih..kadang-kadang tu sedih sangat bila tengok news paper ..setiap hari ada ja kes buang anak .kalau tak buang anak kes bunuh  tak kes bunuh kes rogol .. nampak sangat dunia dah akhir zaman (tapi awat masih ada yang langsung tak rasa dunia nih nak kiamat dah??) dah ada depan mata dah maksiat sana sini ... kejatuhan moral ! perangai manusia sekarang nih dah macam binatang ..langsung tak dak kesedaran remaja tak dak akhlak sana sini dok buat maksiat ..tak dak rasa malu langsung ..yang tu cerita pasai remaja tak tengok lagi  pasai orang tua.. ada yang bapak rogol anak , bapak bunuh anak , mak buang anak ..apa nak jadi sekarang nih? semua nih sebab pa ?? sebab nama islam  hanya kat i/c ja .. didikan cara islam langsung tak dak untuk anak-anak.. nih bila anak-anak dah besaq baru nak suruh ikut hukum Allah ..mana budak tu mau.tu yang orang dok kata luntur buluh biaq la dari rebung , bila dah besaq mana boleh nak lentuqkan buluh-buluh tu.keras bukan main lagi...pendidikan  awal cara islam kena ada,tarbiyah kena sentiasa bergerak dalam hati ..insyaAllah la bila didik cara islam Allah jaga , generasi-generasi yang baru-baru tak dak kot yang buat maksiat..nak lahirkan generasi-generasi yang baru  kita la 
yang kena sekarang ni jaga diri kita jauhi cinta sebelum kahwin , ilmu basic iman islam kena ada dah.(cinta tu fitrah ,tapi kita boleh kawal dia). tu la Allah kata :tundukkanlah pandangan nescaya Allah memeliharamu,sesungguhnya jelingan mata itu merupakan panahan SYAITAN..(tak ingat ni hadis ke ayat Alquran n ayat berapa tah.tapi ala-ala bunyi macam tu la. ) ... dengan jaga pandangan kita boleh elak dari maksiat .awai-awai lagi Allah dah pesan jaga pandangan .bila diri kita dah terjaga insyaAllah Allah akan aturkan pasangan yang baik buat diri kita yang baik...lelaki yang baik untuk perempuan yang baik , dan sebaliknya...lelaki yang jahat hanya untuk perempuan yang jahat ..dan sebaliknya... pandai-pandai la kita pikiaq ..Allah dah bagi akal kita guna la sebaik-baiknya.semuanya ada dalam tangan kita ..cuma kita nak atau tak ja ..sama-sama la kita jaga diri kita bagi melahirkan generasi-generasi soleh solehah musleh muslehah..choice in your hands ...


siapa yang tak menyebukkan dirinya dengan kebaikan ,maka dia akan disibukkan dengan kejahatan @ kemaksiatan....sebelum habih tulih nih meh jom pi blog nih (tekan sini) ...
ok lah dah tak dak apa-apa dah yang nak ditulis..tu ja kot untuk kali nih...
Assalamualaikum....


by:syafiqah othman

Sunday, March 20, 2011

diam sejenak memikir esok.. ^_^

Assalamualaikum..
Tak sabaq nak balik  esok nak pi cag iman balik ....hahaha...
balik rumah iman menurun la banyak jahiliyah masuk......
sebulan lagi baru balik rumah 
dan boleh update blog (tak tau boleh ke tak lagi lepas ni)
hahahha..kata pi la boleh.. 
ok lah tak boleh lama-lama update.. 



tak dak apa dah nak nak cakap..
tu ja kot sayonara noh!..

by:syafiqahothman
•*¨*•❤syasya 16912•*¨*•❤

Friday, March 18, 2011

wehh!! mintak tolong nihh!!

Assalamualaikum..
ok...kat sini aku nak mintak tolong nih! sikit ja nih...
hampa tolong vote sat yang malayasia punya...
abang aku dengan kawan2 dia wakil malayasia lawan (bahagian architecture)..
so vote lah depa nih! tengok yang AR.MARDILO tu tekan vote tau..
kami mintak tolong untuk MALAYSIA jugak! 
MALAYSIA BOLEH!!!
(hampa boleh tengok video tu)
sapa dah vote bagi tau kami kat comment. .. :)


Sunday, March 13, 2011

kepulangan aku dinanti-nanti semua!!

Assalamualaikum..

bila orang baca title tu mesti dok kata perasan an2!.(tak dak kena mengena dengan cerita)
hahhaha..
balik kali ni sampai-sampai rumah ja kena pi hantaq mak ..
mak pi kelantan terengganu...hari isnin ni baru balik ..
sekarang ni dok dengan ayah ngan kak ..
boring sangat2!!
nak pi tidoq rumah  tok sat gi takut tak belajaq dok men ngan budak2 pulak..
plan balik rumah kali tak mau dok men fon + men fb..
tapi tak tau la macam mana....
hehehe..
alhamdulillah keja skolah dah perabih siap2 kat sana..
 takut balik rumah tak buat..
lagi pown sebelum balik ada tamrin..
tamrin tu nama dia " tamrin selamat pulang"
sekali lagi program tu dibuat ikut platun..
sebagai ketua platun aku risau sangat2 bila cikgu cakap macam nih 
"ok tamrin kita kali nih ikut platun"
gila ar..rasa macam satu batu yang besaq jatuh atas pala masa tu!
aku cakap betoi ar..bila jadi ketua tak leh nak skip program..
penat gila..
ada satu malam aku tidoq pukui 3 kot..
nak siapkan kain rentang..(sila klik disini untuk lebih lanjut cerita)

kalau dulu (time tak jadi ketua) boleh lagi skip2 program..
sekarang ni kena ikut betol2 siap kena siap lagi awai dari anak2 buah..
(rasa best bila tengok kawan2 ada yang skip program)
hahahahahah...
kali ni sebagai ketua aku buat tegas dengan anak buah(takdak men2)
(ada jugak time nak melawak)..
ada satu malam ni masa dok dengar ceramah ada sorang budak ni(adik platun aku jugak)..
dia cakap dia nak bagi kata2......
tapi dia cakap nak tulis someting dalam buku...
aku bagi la..cuba hampa baca kata2 ni..

*untuk pembesaran klik di gambaq.

aku terharu gila bila baca.. 
terus menitik ayaq mata( mesti hampa rasa besa ja kan ayat dia)
tapi aku lein..aku ingat tak dak lagi dah yang paham perasaan aku..
aku just nak cakap kat sini..
"aku sayang gila2 kat hang zakirah"!!!


nak cerita ni... masa tarikh 20/02 ...
seramai 15 orang kami iaitu...

  1. afiqah amani (fyqa money)
  2. safiyah (pyah)
  3. syafiqah ( aku)
  4. arifah (iefa)
  5. maisarah (mai)
  6. hazirah (aziey)
  7. anis syamila (anis)
  8. areej athirah (areej)
  9. junaidah (junpyo)
  10. aisyah jamalluddin (ecah j)
  11. aisyah yushar (kesya)
  12. amalee (malee)
  13. farihah (yuki)
  14. fathonah (tonah)
  15. syahirah (sear)

kami buat rancangang sambut befday dak bayek(d.b) n fyqa money(f.m)!
  f.m tau kami sambut befday dia sekali malam 20/02 sebab hari 23/02 keesokan pagi tu sekolah..
malam tu tepat pukul 12 malam..
ramai yang mai bilik d.b
kami pon ada jugak tepat pukui 12.
 semua pakat dok pi wish kat dia..
ramai gak bagi hadiah and kad2 ucapan .... banyak gila2!..
kami(yg 15 orang tu buat pi tidoq)
pastu d.b pon dah tidoq ..
aku diarahkan buat ajak d.b pi tandas sebab takut
pada hal tak pernah takut pown selalunya nak pi tandas.
hari tu saja gedik takut..hahhahaha.
d.b pon teman la pi tandas ..
depa yang lein dok tunggu dah dekat bilik tepi tandas tu..(kami beli  kek besaq)
bilik tu tak dak orang tidoq.
lepas keluaq dari tandas tu aku buat2 nak pi tengok dalam bilik tu..
d.b pon ikut la aku..
elok2 d.b masuk ja depa yang lein bok keluaq kek..
masa tu dia terkejut dok ulang cakap "piqah hang tipu aku"
(syok gila tipu d.b bukan senang nak pekena dia)hahahahah
sory tau DAK BAYEK!!..hehehe

*thanx jugak kat d.b sebab belanja kami 15 orang makan bugger ..
gambaq masa malam tu tak dan nak mintak dekat anis..nanti bila2 mintak..
.....
.....
.....
....
....

hari ni satu hari pi dok rumah tok
tadi malam baru sampai rumah....
ayah kata nak bawak pi rumah tok lagi esok..
tak tau lagi macam mana..
tadi dok rosek2 gambaq2.
hampa layan tengok gambaq bawah nih...

gembira bersama.. :)


 gambaq time form3..cepat masa jalan.. 


lepas solat maghrib..


gambaq bawah ni..best..11 org sumbat dalam van kecik!
caya ark kami penah jalan keluaq nek van nih??!!


itu ja kot...
ti bila2 kalau sempat aku update blog nih lagi..
supaya tak berhabok dan bersawang ...
papown jaga diri semua..
aku sayang hampa!
papai !!
taeyang abang taeah hensom!!!


by:syafiqahothaman